FACIT - Konsten att skriva krönikor, av Patrik Lundberg
Innan jag börjar med att skriva om Facit vill jag sammanfatta kort om textgenren: En krönika är en personlig och subjektiv journalistisk text som behandlar ett aktuellt ämne eller händelse. Krönikören har frihet att skriva om vad denne vill och behöver inte hålla sig till de strikta journalistiska reglerna som annars gäller. Krönikan används ofta för att engagera och skapa debatt och är vanlig i svenska dagstidningar och tidskrifter. Och NU pratar vi om boken…
Facit innehåller fem delar:
Del 1: Teori
Del 2: Gestaltning
Del 3: Stalltips
Del 4: Ebb
Del 5: Flod
I Del 1: Teori pratar författaren om krönikan: vad är en krönika? Enligt Patrik Lundberg är krönikan ”ett format för att kommentera någonting som har hänt, händer eller ska hända, sett ur skribentens ögon”. En punkt som är väldigt intressant för mig är en krönika består av oftast mellan 1 500 och 3 500 tecken, inklusive blanksteg, som motsvarar ungefär en till två A4-sidor i typesnittet Times New Roman (med tolv punkters storlek och ett ett rådavstånd på 1,5). En längre eller kortare text blir någonting annat, kanske en essä eller en notis.
Författaren har skrivit också om retorik, dramaturgi, stilistik, persona, journalistik, förhållningsätt, läsaren, stilar och genrer, samt etik och källkritik. De är alla mycket informativa.
I Del 2: Gestaltning visar författaren oss gestaltning (”show don’t tell” på engelska). Den här kapiteln är också väldigt intressant där han förklarar om fantasi, logos (personlighet), logos (argumentation) och patos (känslor). Han ger en bra påminelse om uppbyggnad där man måste ”se om avslutningen anknyter till inledningen. Om den inte gör det bör du fixa detta. På vis knyter du ihop texten och går i mål”. Sedan kommer ihag också att välj de två alternativen nämligen ”tre akter” (lite lättare) och ”Hollywood-versionen” (lite mer avancerat).
Förutom överstående i den här delen skrivit också författaren om längd, åsiktsrefugen, tempo, textredigering, och respons.
I Del 3: Stalltips får vi läsa hans intervjuer med 11 super proffsiga personer som är hans skrivarförebilder, varav en av dem är grammatikapostel och en är språkvetare. Här hittar vi som läsare tankar och tips av Sandra Beijer, Andreas Ekström, Irena Pozar, Andreas Cervenka, Ronnie Sandahl, Karin Olsson, Marjan Svab, Jack Werner, Sara Lövestam (jag har nästan alla hennes böcker!), Ingrid H Fredriksson och Jan Guillou.
Del 4: Ebb tar författaren oss tillbaka till tre krönikor som han inte kommer att läsa för barnbarnen, och han vill resonera ”kring vad som möjligen hade kunnat rädda dem”. Här ser vi textredigeringen i funktion…
I slutet är Del 5: Flod där listar författaren också tre krönikor som har – i hans ord – ”seglat upp i krysset”. I kommentrarna förklarar han varför han är nöjd med sig själv.
Jag har verkligen njutit av att läsa Facit - Konsten att skriva krönikor. Alla 160 sidor! Boken säljs tyvärr inte längre men jag ska leta efter den hos begagnade bokhandlare. Jag rekommenderar gärna denna bok!
Annan intressant länk: Läs även detta blogginlägg av Sandra Beijer som visar bra skärmdumpar från boken.
Om Patrik Lundberg: Patrik Paul Jong Dae Lundberg, född 2 mars 1983 i Busan i Sydkorea, är en svensk journalist och författare. Han är reporter och krönikör på Dagens Nyheter. Lundberg, som själv är adopterad, har bland annat i bokform engagerat sig i den samtida adoptionsdebatten. (Läs mer på Wikipedia)
Related Post: Library Stash (week 11 2023)