Alice Teh Larsson

View Original

Read-aloud Friday: Läsaren älskar tidiga verb

Nu är det dags för högläsning igen!

It is now time for readaloud again!

For this reading, I have decided to kill two birds with one stone, i.e., not only is this helping me practice speak Swedish, it is also helping me write better in Swedish, because the material that I have chosen is a language tip taken from Språkkonsulterna.

Below is the excerpt from their blog post which you can follow along with the högläsning (and the Google translation here). Happy listening!

Your browser doesn't support HTML5 audio

ATL's readaloud of Språkkonsulterna blog post, "Läsaren älskar tidiga verb" (4 min)

Läsaren älskar tidiga verb

Blir det ofta lite krångligt när du skriver? Det kanske beror på att du skriver verbet sent i meningen. Testa att sätta verbet tidigt i meningen i stället, så gör du både dig och din läsare en tjänst.

Det kan vara härligt att skriva långa och krångliga meningar, men inte så snällt mot din läsare. Inte mot dig själv heller egentligen, eftersom du riskerar att inte nå fram med det du vill säga.

Låt verbet stå tidigt i meningen

När vi läser en mening väntar vi på verbet – det som talar om vem som gör något eller vad som händer. Det hjälper oss att förstå och tolka resten av informationen som vi får i meningen. Därför är det bra att låta verbet komma tidigt, så att din läsare får hjälp att tolka resten av meningen.

Det kan finnas flera verb i en mening – det som läsaren behöver är det så kallade finita verbet, det som hänger ihop med den som agerar i meningen.

Här är två tips på hur du kan skriva enklare och låta verbet komma tidigt.

1. Börja med vem som gör något eller vad som händer

Ett klassiskt knep för att låta verbet komma tidigt är helt enkelt att först skriva vem som gör något. Då kommer verbet på andra plats:

- Jag äter glass för att det är gott.

- Vi fick stanna till flera gånger på hemvägen, eftersom det regnade så mycket.

Continue reading Språkkonsulterna’s tips #2 here.

Thank you for listening and I wish you a wonderful weekend!

See also previous readaloud:
Ett hus utan speglar